يكشنبه 21 خرداد 1396
روز شانزدهم ماه مبارک رمضان ویژه برنامه"سحرخیزان" 

لطف انسان در حق خود و دیگری

لطف انسان در حق خود و دیگری

 

حضرت آیت الله موسوی جزایری در ادامه شرح دعای جامعه کبیره فرمودند:

ترحم از صفات مؤمنان است و خشونت از صفات فاسقان و انسان های منافق می باشد.

ایشان با اشاره به حدیثی بیان کردند : 

أَبْعَدُ قُلُوبِ النَّاسِ الْقَلْبُ الْقَاسِي: هیچ قلبی به مانند قلب خشن از خدا دور نیست.

حضرت آیت الله موسوی جزایری افزودند: اگر دل انسان نرم تر باشد و ترحم او نسبت به انسان های دیگر بیشتر باشد به خداوند نزدیک تر و احتمال هدایت اون نیز بیشتر می شود.

ایشان با ذکر حدیثی از حضرت رسول اکرم (ص) عنوان کردند:

"مَن لا یَرحَم لا یُرحَم": كسى كه رحم نكند، مورد ترحم قرار نخواهد گرفت

و خاطر نشان کردند: این حدیث به بازتاب رفتار انسان در دیگران اشاره دارد.

نماینده ولی فقیه در خوزستان تصریح کردند: خداوند در قرآن کریم می فرماید :

 إِنْ أَحْسَنتُمْ أَحْسَنتُمْ لأَنفُسِکمْ وَإِنْ أَسَأْتُمْ فَلَهَا: اگر به دیگران نیکی کنید به خود نیکی کرده اید و اگر به دیگران بدی کنید به خود بدی کرده اید.( اسراء/ ۷)

و تاکید کردند: اگر به دیگران خوبی کنید گویی به خود خوبی کرده اید. زیرا بازتاب آن به شما برمیگرد. مانند پژواک صدای شما در بلندای کوه.

ایشان با بیان روایتی از آخرت فرمودند:

 در آخرت صدای گنهکاری از جهنم برمیخیزد که می گویند: ای خداوند مهربان به من رحمی کن. خداوند به فرشته ای امر می کند که او را از جهنم خارج سازد و خطاب به آن گنهکار می فرماید ای بنده گنهکار اکنون که از ما انتظار ترحم داری آیا در دنیا به کسی ترحم کرده ای؟! گنهکار سرش را از شرم پایین می اندازد و به جهنم باز می گردد.

حضرت آیت الله موسوی جزایری افزودند: شخصی به نزد پیامبر آمد و گفت: میخواهم خداوند به من رحم کند.  پیامبر(ص) پاسخ داد: ارحم نفسک و ارحم خلق الله یرحمک الله: به خودت و به بندگان خدا رحم کن تا خداوند به تو رحم کند.

ایشان با انتقاد از رفتار گزینشی بعضی از افراد در موقعیت های مختلف و لزوم رفتار خوشایند در همه موقعیت ها فرمودند: گاهی مدیری نسبت به مدیران بالا مرتبه ی خود احترام فراونی قائل است ولی نسبت به کارکنان پایین تر از خود رفتار ناپسندی دارد و به آنها بی احترامی می کند. و یا همانند مردی که در خارج از خانه بسیار محترم و مودب است ولی در خانه بسیار متکبر و بداخلاق می باشد. انسان ها باید در هر شرایط و با همه ی افراد رفتاری یکسان و مودبانه ای برای رضایت خدا داشته باشند.

حضرت آیت الله موسوی جزایری در ادامه افزودند: امیرالمومنین(ع) در نامه ای به مالک اشتر فرمود: ای مالک مبادا در انجام وظایف خود احساس ریاست کنی، تو نیز بنده ای از بنده های خداوند هستی، هنگامی که مرگ به سراغ تو می آید از همه ی ضعفا ضعیف تر می شوی. اگر رحمی در دلت نداری خود، رحمت را در دلت وارد کن و نسبت به همه افراد ترحم داشته باش. مردم دو دسته اند آنهایی که مومن اند و برادر دینی تو هستند و آنهایی که مومن نیستند ولی انسان هستند و باید انسان دوستانه با آنها رفتار کنی. 

ایشان روایتی از حضرت موسی (ع) نقل کردند : حضرت موسی به کوه طور رفته بود... خطاب رسید که ای موسی دفعه بعدی که آمدی با خودت موجودی پست و کوچک تر از خود را نیز همراه بیاور.. موسی(ع) اطاعت کرد. اما حضرت موسی(ع) به اطراف خود که نگاه میکرد با خود می گفت من از کجا بدانم که اینها از من پست تر باشند؟! شاید آنها در نزد خدا از من عزیز تر باشند و به خدا نزدیک تر باشند. 
آن هنگام گذرش به خرابه ای افتاد. در آن سگ سیاه و مریضی را دید که بسیار بی رمق بود. با خود گفت من دیگر هر چه باشم از این سگ که پست نیستم؟! یک آن به خود آمد و فرمود: ای موسی تو از کجا میدانی؟  شاید این سگ تکلیفی ندارد اما تو تکلیف داشته باشی شاید او نزد خدا از تو محبوب تر باشد!!! و به تنهایی به کوه طور رفت... خطاب آمد: ای موسی چرا شخص پست تری را با خود نیاوردی؟! جواب داد: هیچ کسی را پایین تر و پست تر از خود پیدا نکردم حتی آن سگ. خطاب رسید: اگر آن سگ را با خودت آوردی اولین پیامبری می بودی که از مقام رسالت خلع می شد.

آخرین‌ها
پايگاه اطلاع رسانی دفتر زعیم حوزه های علمیه استان خوزستان حضرت آيت الله سید محمد علی موسوی جزایری (مد‌ظله‌العالی)